Toplotna črpalka

info marketing - četrtek, april 07, 2016

Toplotna črpalka je nedvomno pametna investicija

Toplotna črpalka je investicija, za katero se odloča vse več ljudi. Kaj so razlogi za to, da postaja ogrevanje s toplotnimi črpalkami vse bolj resna alternativa klasičnim načinom ogrevanja, o čemer priča tudi dejstvo, da Ekosklad ponuja možnost subvencioniranja stroškov naprave? Dva najpomembnejša sta zagotovo nižji stroški in ekološki način ogrevanja. 

Ogrevanje s toplotno črpalkoPrincip delovanja in vrste toplotnih črpalk 

Bistvo toplotne črpalke bi lahko povzeli z »vzeti toploto tam, kjer obstaja presežek, in jo preusmeriti v ogrevanje notranjih prostorov in sanitarne vode«. Seveda so v praksi stvari nekoliko bolj kompleksne, odvisne od tipa naprave, od njene moči ipd., a osnovni princip delovanja kljub temu ostaja precej podoben. Toplotna črpalka je vedno odvisna od energije iz okolja, vir toplote pa predstavlja tudi tisto lastnosti, na podlagi katere poteka delitev na tri vrste toplotnih črpalk (voda voda, zemlja voda in zrak voda). 

Katero toplotno črpalko izbrati? 

Najmanj stroškov boste imeli, če se odločite za toplotno črpalko zrak voda, vendar pa morate razmisliti, ali vam klima v okolju, kjer živite, dovoljuje izbiro te vrste naprave. Minimalna temperatura, ki jo toplotna črpalka zrak voda potrebuje za normalno delovanje, je namreč približno  5 °C. Če želite resnično kakovostno napravo, ki vam bo služila še dolga leta, pa je pomembno tudi, da se odločite za preverjenega proizvajalca toplotnih črpalk. Med najbolj kakovostne naprave ta hip nedvomno sodijo toplotne črpalke Panasonic, ki se ponašajo z nadpovprečnim prihrankom in izjemno dolgo življenjsko dobo, saj so dodatno zaščitene pred potencialnimi neugodnimi razmerami. Toplotne črpalke Panasonic poleg tega delujejo pri precej nižjih temperaturah kot povprečne črpalke, zato so večinoma primerne tudi za uporabo v hladnejših okoljih. Kljub temu pa vam svetujemo, da pred dokončno izbiro pridobite tudi strokoven nasvet, ki bo izhajal iz specifik vaše situacije.