Strani

Izdelava učinkovite straniIzdelava učinkovite in privlačne spletne strani

Izdelava spletne strani mora upoštevati številne dejavnike, ki vplivajo na njeno priljubljenost in obiskanost. Predpogoj je seveda imeti dobro stran, a naslednji korak je oglaševanje in temeljita optimizacijska strategija, ki vodi do odličnih organskih pozicij v Googlu. S kombinacijo teh dveh pristopov bomo pridobili nove obiskovalce in tudi izboljšali svojo prodajo. Pri izbiri podjetja, ki nam bo izdelalo internetno stran, si moramo vzeti čas in preučiti njegove reference. 

 

1. Dobra spletna stran s kakovostnimi vsebinami poskrbi, da se obiskovalci na njej radi zadržujejo

Da bi to dosegli, so potrebne zanimive vsebine, ki bodo interesirale vse skupine obiskovalcev vaše spletne strani. Za načrtovanje in tudi pisanje kakovostnih vsebin pa moramo dobro poznati svoje ciljne skupine. Postavimo se v njihove glave in razmislimo, kaj jih zanima in o čem bi radi brali. Ciljne skupine so različne: to so lahko kupci, zaposleni, zastopniki, partnerji in ostali akterji v podjetju. Izdelava dobre spletne strani zagotavlja vsem tem skupinam relevantno, zanimivo in ažurno vsebino, zato je potrebno dobro poznavanje skupin in ciljno pisanje besedil za posamezne kategorije obiskovalcev, kar imenujemo optimizacija spletne strani.  Izogibajte se posploševanju in pomanjkanju kvalitetnih vsebin; pri tem ne pozabite, da spletne strani niso brošure, saj so slednje slabi primeri.

2. Upoštevanje par ključnih dejavnikov

Internetne strani morajo upoštevati določene dejavnike, saj so postavljeni kot pogoji in kriteriji za osnovno delovanje:

  • hitrost,
  • enostavna navigacija,
  • dostopnost,
  • ažurnost.
  • minimalizem (je pa to odvisno od podjetja, panoge, želja ...)

3. Spletne strani so ogledalo podjetja

Spletne strani so pogosto prvi stik, ki ga ima neka stranka s podjetjem. Pri izdelavi moramo zato poskrbeti, da bo stranka takoj začutila, da gre za profesionalno in zaupanja vredno podjetje. Če ji ne damo tega vtisa, z nami ne bo želela sodelovati. Dolgo nalaganje strani, nepravilne povezave, zastarele informacije in zadnja vpisana novica februarja 2012 nikakor ne pripomorejo k dobremu prvemu vtisu in vaši kredibilnosti. Internetne strani morajo biti celovite, informativne, natančne, ažurne, dostopne in vsebinsko bogate. So rezultat timskega dela celotnega podjetja, zato morajo biti vsi organizacijski deli vključeni v njeno izdelavo. O vseh področjih poslovanja morajo pisati strokovnjaki, saj bodo vsebine le tako dajale vtis resnosti in kompetentnosti. 

4. S testiranjem do kar najboljše uporabniške izkušnje

Podjetje mora svoji spletni strani posvečati veliko pozornosti. V vsakem primeru se mora izogibati netočnim informacijam, npr. napačni telefoni in naslovi. Napake pri izdelavi strani so pogoste, prav tako pa včasih do njih pride tekom samega delovanja, npr. nedelujoče povezave. S testiranjem lahko odkrijemo take da napake in težave za obiskovalce. Internet je dandanes eden od glavnih virov informacij, ki služijo kot podlaga za odločitev pri nakupih. Testiranje svoje strani z obiskovalci, ki bodo vašo spletno stran videli prvič in resno upoštevajte njihove pripombe in opazke. Poslužujemo se lahko eksperimentalnega testiranja v laboratorijski situaciji in ocen ekspertov (s čimer ocenimo trenutno stanje obstoječe spletne strani za obiskovalce) ali pa A/B testiranja preko interneta (kjer naključnim obiskovalcem strani podamo staro ali novo verzijo strani). 

5. Spletne strani kot investicija v prihodnost 

Zavedati se morate, da vlaganje v spletne strani ni strošek, temveč dolgoročna investicija v povečanje prodaje. Izdelava in vzdrževanje spletne strani so pomemben instrument pri pospeševanju prodaje vaših izdelkov in storitev. Nekoč je bilo znano, da brez marketinga ni prodaje, danes pa vemo, da brez interneta ni marketinga.