Kaj je marketing

Kaj je internetni in iskalni marketing in kaj je prodajni lijak?

Digitalni marketingOb vprašanju kaj je marketing, se bomo osredotočili na različne načine za doseganje potencialnih strank na spletu, saj je internet interaktivni in multimedijski prostor z veliko in rastočo populacijo. Internetni marketing vključuje različne strategije za trženje izdelkov ali storitev na spletu, in je namenjen tudi grajenju blagovne znamke. Iskalni marketing lahko uporabimo tudi za raziskave, zato da bi prepoznali ciljni trg in odkrili potrebe in interese potencialnih kupcev, ki jih nato s skrbno načrtovanimi digitalnimi strategijami dosežemo na ustrezen in učinkovit način. Internetni marketing se začne z dobro oblikovano in funkcionalno spletno stranjo, nadaljuje pa z vsebinami na internetnem mestu ali socialnih omrežjih, katere so optimizirane na ključne besede, ki jih poprej raziščemo. Strategije zajemajo tudi targetirano pošiljanje elektronskih sporočil, objave na družbenih omrežjih, video vsebine, Google oglaševanje, notranje in zunanje povezave na stran in mnogo drugega.

Iskalni marketing in Google oglaševanje

Spletno oglaševanje

Ali veste, kaj je marketing SEM in kako ga uporabljamo? Trženje z iskalniki je ena od digitalnih strategij, ki se uporablja za povečanje prepoznavnosti spletnega mesta podjetja na straneh z rezultati iskalnikov. Pri tem se oglaševanje lahko navezuje na organske rezultate ali pa na plačano oglaševanje v iskalnem omrežju, kot so na primer PPC oglasi na klik. Posledično vsak obiskovalec postopno izboljša uvrstitev spletnega mesta v rezultatih organskega iskanja. V naši agenciji za iskalni marketing uporabljamo omrežja, kot je Google Ads. Znotraj kampanje za Google Ads internetni marketing opravimo analizo ključnih besed, izberemo geografsko lokacijo prikazanih oglasov in ustvarimo besedilni oglas. Sponzoriran oglas se nato prikaže na vrhu strani z rezultati v iskalniku. Prikaže pa se takrat, ko uporabnik v iskalnik vpiše besede, ki so vključene tudi v oglasu in predstavljajo izdelke ali storitve podjetja.

Prodajni lijak in raziskava trga

Prodajni lijak se v digitalnem trženju uporablja v kombinaciji marketinških tehnik, ki so namenjene ustvarjanju prometa in razvijanju dobrih odnosov s strankami, ki se vračajo k nakupu. Najprej zgradimo prodajni lijak, da dosežemo cilj, na primer, da stranka kupi določen izdelek ali storitev pri podjetju. Nato napolnimo lijak s prometom, pri čemer lahko uporabimo strategijo SEO optimizacije, Google oglaševanja, video oglasov ali strategijo trženja preko elektronske pošte. Na ta način se promet od vrha do dna lijaka pretvori v kupca, ki postaja redna in zvesta stranka. Pri vprašanju, kaj je marketing na internetu, pa je potrebno dati poudarek tudi analitiki, zato da trženje lahko prilagodimo potrebam in navadam kupcev. Temu je namenjena raziskava trga, ki vključuje segmentacijo trga z določanjem ciljnih skupin, sledenje konverzijam, remarketing metode ter preučitev konkurence. Raziskava trga nam pomaga pri tem, da bodo sporočila učinkoviteje dosegla ciljno publiko ter da se bo zaradi tega povečal promet.