Spletne strani in optimizacija

Optimizacija spletne strani je najbrž eden od najpomembnejših korakov v spletnem oglaševanju. Je proces preurejanja spletnih strani na način, ki bo omogočil spletnim iskalnikom, da vas stranke lažje in hitreje najdejo.  Kvaliteta optimizacije je odvisna od rezultata posebej izbranih ključnih besed, ki so vključene v besedila optimizirane  spletne strani.Optimizacija se lahko izvede tako na  že postavljenih in delujočih spletnih straneh, kot tudi v fazi izdelave spletne strani.

Dobra pozicija pri rezultatih iskanj številnih spletnih iskalnikov je ključnega pomena že pri samem začetku oblikovanja in  izdelave spletne strani. Kvalitetna optimizacija je ključ do visokega porasta obiska spletne strani in posledično več strank. Rezultati spletnih iskanj jih bodo namreč privedli naravnost do vas in še to - popolnoma brezplačno.

Spletne strani nekaj veljajo le na prvi strani iskalnikov

Optimizacija spletne strani je še posebej priporočljiva v primeru izdelkov ali storitev, ki jih imamo v ponudbi ogromno. Dejstvo je, da bo več kot 90% uporabnikov spletnih iskalnikov pregledalo le prvo stran z rezultati iskanj, in če vas ne bo na njej, ste v trenutku izgubili potencialno stranko. Prav tako bo večina obiskovalcev vaše spletne strani prišla do vas s pomočjo spletnega iskalnika, zato je visoka pozicija  še kako pomembna pri oblikovanju spletne strani.

Takšen način spletnega marketinga je najbolj osnoven in priporočljiv za vsako podjetje – izdelava spletne strani z optimizirano vsebino ima veliko težo v vseh iskalnikih na spletu. Pomislite, koliko izgubljate na ugledu, če se pri iskanju besed, ki je ključna za vašo dejavnost, izpisujejo le spletne strani vaših konkurentov? Če je pozicija vaše spletne strani v iskalnikih na 5. strani ali še globlje, obstaja velika verjetnost, da bodo vaše stranke raje izbrale konkurence, saj vas še opazile ne bodo.

Učinkovitost optimiziranja spletne strani

Še preden vas zgodba o optimizaciji spletne strani popolnoma strani očara, se morate zavedati, da je to postopen in dolgotrajen proces. Dobri rezultati iskanj se ne zgodijo čez noč – potreben je določen čas, ki bo omogočil spletnim iskalnikom, da vas najdejo, zaznajo in postopoma vse bolje rangirajo med spletne strani do optimalnega in želenega položaja.  Kako dolgo bo ta proces trajal je težko predvideti, saj je odvisen od številnih dejavnikov:

  • izbor ključnih besed,
  • vaše spletne vsebine,
  • konkurenca,
  • zunanji dejavniki, kot so starost in naziv domene